Over fanfic

Xena: Warrior Princess

Hoe dol ik ook ben op lesfic, fanfic heeft een speciaal plekje in mijn hart. Dat komt doordat fanfic fantastisch is, letterlijk. Het zijn personages uit een film, TV-serie, boek, noem het maar op. Je kent ze dus eigenlijk al. Maar je zou willen dat het ene personage een liefdesrelatie krijgt met de ander, wat in het origineel nooit, of amper, zou gebeuren. Of verzin het maar wat je zou kunnen bedenken of fantaseren dat er zou gebeuren. Grote kans dat een fan er een verhaal over heeft geschreven. 50 Shades of Grey is tenslotte ook zo begonnen. Het zijn ook geen flauwe verhalen. Het zijn vaak geweldig mooie verhalen die 20 jaar nadat ik ze heb gelezen nog in mijn geheugen gegrift staan.

fanfic of fanfiction ken ik al jaren. Voor mij begon dit avontuur in de jaren negentig door de TV-serie Xena: Warrior Princess (XWP). Zelf zag ik het toen niet zo 1,2,3 maar door een interview met Liz Friedman in het Amerikaanse gay magazine Deneuve, later Curve Magazine, begreep ik dat er zoiets als subtext in de show zat. De subtext was dat er een liefdesrelatie was tussen Xena en Gabrielle, dat werd niet ronduit getoond maar er waren subtiele, en soms niet zulke subtiele, aanwijzingen dat zij iets hadden samen.

Vanaf toen ging het los bij mij ;-). Ik zag het ook, en sterker nog, het kon niet anders dan dat zij een stel waren of op z’n minst dat ze dat wilden zijn. Op internet vond ik tientallen en tientallen verhalen die vertelden over precies dat. Wat ik hoopte of dacht te zien maar nooit zag, werd op echt geweldige, prachtige en fantastische manieren beschreven door werkelijk super talentvolle auteurs. Auteurs die later ook een origineel boek uitgaven. Auteurs als Melissa Good, Gerri Hill, Radclyffe, K.E. Lane, Sharon Bowers, en nog vele anderen. Melissa Good heeft zelfs het script van een van de XWP afleveringen geschreven. Ik was zwaar onder de indruk van deze verhalen. En nog steeds!

Termen als fandom, portmanteau of ship kende ik toen niet. Ik had ook geen idee dat fanfic al sinds de jaren 60 bestond vanuit het Star Trek fandom. Blijkbaar ben je toch echt nooit te oud om te leren ;-). Inmiddels ben ik een beetje bijgeschoold.

Er volgden meer fanfic verhalen en ships waar ik aan verslingerd raakte. Zoals bijvoorbeeld Star Trek Voyager (STV) – Seven of Nine/Captain Kathryn Janeway; Law & Order: Special Victims Unit (SVU) – Olivia Benson/ Alexandra Cabot; The Devil Wears Prada (TDWP) – Andrea (Andy) Sachs/Miranda Priestly; The 100 – Lexa/Clarke Griffin (Clexa), Supercorp – Lena en Kara, en SwanQueen – Regina en Emma. Reviews van de verhalen die ik heb gelezen en waar ik van heb genoten kun je hier zeker (gaan) vinden.

2 gedachtes over “Over fanfic

  1. Pingback: Welkom! | Mylesficfavs

  2. Pingback: Welkom bij mijn lesfic favs | Mylesficfavs

Geef een reactie