Painted Moon – Karin Kallmaker

Painted Moon – Karin Kallmaker (verkrijgbaar via Bella Books)

Painted Moon is aanvankelijk gepubliceerd in 1994. Dit exemplaar is een speciale uitgave ter ere van het 25-jarige jubileum van het boek. Je kunt op zoek gaan naar de versie van 1994, maar deze is nog leuker omdat Karin Kallmaker 2 extra korte verhalen heeft geschreven van 8 en 25 jaar later. Ze heeft ook een voorwoord geschreven waarin ze vertelt wat ze heeft ontdekt toen ze na zoveel jaar haar eigen verhaal weer indook ter ere van het 25-jarig jubileum.

Ik heb het boek eind jaren negentig voor het eerst gelezen en ik wist meteen dat dit ook een van mijn favorieten zou worden. Het boek vertelt het verhaal over de gekwelde kunstenaar Leah Beck die als een kluizenaar leeft in een huis ver van alles in de besneeuwde bergen, en Jackie Frakes die strandt in de sneeuw tijdens een rit op weg naar familie om Thanksgiving te vieren. Leah ontmoet de gestrande Jackie en biedt haar onderdak aan. Niet dat ze daar heel veel zin in heeft. Omdat er een sneeuwstorm voorbijraast zit ze voorlopig met haar opgescheept en Leah zit niet te wachten op gezelschap. Leah is ook niet al te aardig tegen Jackie, en dan zeg ik het voorzichtig. Jackie is dankbaar voor de hulp die Leah heeft geboden maar dat is ook alles. Vriendelijkheid is ver te zoeken.

Jackie kan voorlopig niet weg door een sneeuwstorm. Langzaam maar zeker vertellen de vrouwen elkaar persoonlijke verhalen. Jackie die niet tevreden is met haar vriend. En Leah die rouwt om het verlies van haar partner. Wanneer Jackie ontdekt dat Leah lesbisch is ontwaakt in haar een nieuwsgierigheid daarnaar. Leah moet daar niks van weten maar ongewild voelt ze zich aangetrokken tot Jackie. Door Jackie hervindt Leah de passie om te schilderen. Ze schildert portretten van Jackie tijdens hun samenzijn in de bergen. Ze slapen in hetzelfde bed en op een nacht tijdens een droom verwart Leah Jackie met haar overleden partner en begint haar te liefkozen in haar slaap. Jackie schrikt maar ontwaakt tegelijkertijd. Dit is wat ze wil, liefde en passie met een vrouw. Met Leah.

Helaas is de storm voorbij en de wegen worden vrij gemaakt. Jackie moet terugkeren naar de realiteit, weg van Leah. Er volgt een ontdekkingsreis voor Leah die zich langzaam realiseert dat er leven is na de dood van haar partner, en voor Jackie die accepteert dat ze lesbisch is. Na enige tijd ontmoeten ze elkaar weer……

Dit boek is een typisch romantisch verhaal wat mij betreft maar ik vond het zo bijzonder omdat de setting zo mooi was. Ik hou van verhalen waar de hoofdpersonages op elkaar aangewezen zijn. En ik hou ook van ‘coming out’ verhalen die zo hartstochtelijk beschreven worden als in dit boek. Echt, er zijn een aantal scènes in dit boek die me altijd zo zijn bijgebleven. Zoveel passie! En ook vind ik eerlijk gezegd het tijdsbeeld aantrekkelijk. Heel herkenbaar voor mij.

Waardering: 5 uit 5.
, , , ,

Geef een reactie