An Emergence of Green – Katherine V. Forrest

Verkrijgbaar via Bella Books

Wat mij betreft valt deze roman van Katherine V. Forrest niet in de categorie ‘light reading’. Het is best een heftig verhaal. Maar wel een verhaal dat verteld mag worden. Misschien wel moet worden. Het boek is gepubliceerd in 1986. Gedateerd? Misschien, maar zeker in sommige gevallen helaas nog actueel.

Paul en Carolyn Blake leven een gezapig en burgerlijk leven. Paul doet ook erg zijn best om het zo te houden. Hij vindt het ook maar niks dat Carolyn werktijden accepteert waardoor zij ’s morgens heel vroeg opstaat om naar haar werk te gaan. Voor hem hoeft ze eigenlijk liever helemaal niet te werken. Hij kan prima in hun levensbehoefte voorzien met zijn succesvolle baan als zakenman.

Door de afwijkende werktijden ontmoet Carolyn hun buurvrouw Val Hunter. Val maakt namelijk stiekem gebruik van hun zwembad. Carolyn is nieuwsgierig naar deze opvallende vrouw, een kunstenaar, en staat toe dat ze hun zwembad gebruikt. Paul en zij maken er zelf veel te weinig gebruik van. Hierdoor ontstaat een voorzichtige vriendschap.

Val vindt Carolyn aanvankelijk een vrij nietszeggend type. Tweemaal gescheiden, probeert zij in haar eentje te zorgen voor haar zoon Neal. Ze probeert te voorzien in hun levensbehoefte door haar kunst te verkopen. Carolyn is gefascineerd door deze wereld van kunst waar Val in leeft en de manier waarop zij indrukken vertaalt op canvas. Carolyn’s oprechte fascinatie zorgt ervoor dat Val inziet dat er meer schuilt in Carolyn Blake dan zij op het eerste gezicht dacht.

Paul wil graag de nieuwe vriendin van Carolyn ontmoeten. Hij vindt er maar het zijne van dat zijn jonge, beïnvloedbare vrouw omgaat met deze ‘Amazone’. Nou, de ontmoeting gaat helemaal mis. Val en Paul botsen op alle fronten. Paul voelt zich bedreigd en Val vindt hem een verschrikkelijke vent die niet echt vrouwvriendelijk lijkt.

Paul doet van alles om de vriendschap te verbreken. Helaas voor hem bereikt hij juist daardoor het tegenovergestelde. Carolyn en Val beginnen zelfs een liefdesaffaire. Iets wat zij geen van beiden ooit met een vrouw hebben ervaren. Carolyn accepteert meer en meer dat het veilige leven met Paul misschien toch niet is wat zij wil of nodig heeft.

Wat ik bijzonder vind aan deze roman is dat het confronterend is. Voornamelijk omdat het vanuit het perspectief van Val, Carolyn én Paul is beschreven. Het wordt daardoor voor mij zo duidelijk dat angst werkelijk de wortel van al het kwaad is. Echt, ik had het meeste te doen met Carolyn die als inzet werd gebruikt in de haatgevoelens tussen Paul en Val. Val wordt zich er echter wel snel bewust van wat ze doet. Paul helaas niet.

Waardering: 5 uit 5.
, , , ,

Geef een reactie