To review, or not to review

Ik zag laatst dat ik al meer dan 100 berichten heb gepubliceerd op mijn blog 🎉🍾! En ik vind het zo leuk om te doen, mijn bookclub of one 😁. Dus ik zeg, op naar de volgende 100! Maar eerst nog even dit.

Ik heb meerdere keren een discussie gevoerd met sommigen dat mijn blog geen reviewsite is. Maar wat is het dan wel? Wat mij betreft is dit een blog waar ik over mijn favoriete lesfic/fanfic boeken en verhalen schrijf. Is er een verschil? Uh, ja. Ik heb gegoogeld op het woord review en vond het volgende hierover op Wikipedia:

Een recensie, ook wel aangeduid met de Engelse term review, is een (kritische) bespreking van een boek, film, televisieprogramma, computerspel, toneelvoorstelling, muziekuitvoering, enige andere culturele uiting, of een ander product of andere dienst.

Een recensie wordt veelal gepubliceerd in een krant of tijdschrift of op het internet. De persoon die een recensie schrijft, noemt men een recensent. Een gratis exemplaar van bijvoorbeeld een boek, cd of dvd dat een recensent van de uitgever/fabrikant/distributeur ontvangt, heet recensie-exemplaar.

Kenmerken van een recensie:

Een recensie bestaat meestal uit drie onderdelen:

  1. De analyse (een bespreking van de inhoud van het boek, de film enz.)
  2. De interpretatie (betekenisgeving aan het werk op zich en in ruimer verband)
  3. De evaluatie (positieve en negatieve kritiek)

Nu zijn een aantal van bovenstaande aspecten zeker van toepassing, maar juist de aspecten kritisch en negatieve kritiek laat ik achterwege. Want het is tenslotte zo dat ik alleen over de boeken en verhalen schrijf die ik als mijn persoonlijke favoriet bestempel. Boeken waar ik minder blij van werd, beschrijf ik niet. De sterren die ik geef hebben ook verder geen nut, alles is bij voorbaat ⭐⭐⭐⭐⭐.

En ook: wanneer een auteur mij een gratis exemplaar aanbiedt voor een review, dan leg ik uit hoe ik erin zit. Als ze dan toch graag willen dat ik het boek lees, dan weten ze dat wanneer ik het geen favoriet vind, dan zeg ik er niks over. Wanneer het wel zo is, dan schrijf ik erover én ik koop het boek. Ben ik een goody two shoes? Welnee. Maar ik wil het bij mezelf houden. Daarom ben ik dit gaan doen. Het hele review gebeuren werd mij een industrie op zich 🤯. Ik lees ook geen reviews meer. Ik bepaal zelf op basis van de blurb van een boek en/of de informatie die ik kan vinden over de auteur, of ik het boek of verhaal ga kopen/lezen.

En als laatste, ik noem mijn blog een ‘bookclub of one’ maar dat wil niet zeggen dat ik niet geïnteresseerd ben in de mening of opmerkingen van anderen. Integendeel zelfs 💚.

Tot zover mijn betoog. Ik ga weer verder lezen 😀🪅.

Dit zou ik zomaar kunnen zijn. Gelukkig kan ik ook gewoon eBooks lezen 😉.

,

Geef een reactie